Απονεύρωση

Απονεύρωση: τι είναι , τι προσφέρει, ποιος ο ρόλος της στη πρόληψη

 

Η ενδοδοντική θεραπεία η ποιο απλά απονεύρωση, είναι μια θεραπευτική πράξη που περιλαμβάνει όλες εκείνες τις επεμβάσεις που γίνονται στο εσωτερικό του δοντιού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βλάβες του νεύρου, αλλά και οι βλάβες των περιακρορριζικών και περιοδοντικών ιστών που περιβάλλουν το δόντι και έχουν άμεση σχέση με αυτό.

 

Όπως κάθε ανθρώπινος ιστός έτσι και το νεύρο αποτελείται από ένα σύστημα αγγείων ,νευρών και κυττάρων έχοντας σαν λειτουργία την αίσθηση, τη θρέψη, την άμυνα και τη διάπλαση του δοντιού. Πολλές φορές οι λειτουργίες αυτές επηρεάζονται από διάφορα παθολογικά αιτια, οπως π.χ. ένα βίαιο χτύπημα σε κάποιο δόντι μπορεί να διαταράξει την αιμάτωση του η η οδοντική τερηδόνα η οποία αν παραμείνει αθεράπευτη προκαλεί διείσδυση μικροβίων στο νευρο, τα οποία προκαλούν μη αντιστρεπτές βλάβες η και τη νέκρωση του.

 

Άμεση συνέπεια είναι η εμφάνιση έντονου πόνου στο δόντι η ακόμα και η εμφάνιση πρηξίματος στην περιοχή. Ο πόνος του δοντιού είναι από τους ποιο εντόνους και ενοχλητικούς που μπορεί να νιώσει κάποιος, ενώ τα παυσίπονα δεν προσφέρουν ικανοποιητική ανακούφιση. Η επέμβαση του οδοντιάτρου είναι απαραίτητη όσο το δυνατό γρηγορότερα.

 

Ο οδοντίατρος καθαρίζει τους ριζικούς σωλήνες(εσωτερικό της ρίζας), ώστε να αφαιρεθούν τα υπολείμματα νεύρου και η μολυσμένη οδοντική ουσία, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται για την απολύμανση τους ειδικά αντισηπτικά διαλύματα. Απαραίτητη είναι η λήψη ακτινογραφιών σε κάθε στάδιο της θεραπείας. Απαραίτητο είναι να αφαιρεθεί το σύνολο του νεύρου η των νεκρωμένων στοιχείων και να καθαριστεί καθ"ολο το μήκος και το πλάτος η ριζα, ωστε να δημιουργηθεί ένα στείρο μικροβίων περιβάλλον για να αποφύγουμε επιπλοκές αργότερα.

 

Αφού γίνει ο καθαρισμός της ρίζας ακολουθεί η ερμητική της εμφραξη, ωστε να μην μπορεί εκ νέου να αποικιστεί από μικρόβια και να παραμείνει το δόντι στο στόμα ασυμτωματικο.

Ένα απονευρωμένο δόντι σφραγίζεται στη συνεχεία με κάποιο οδοντιατρικό υλικό, ακόμα αν είναι αρκετά υποδομημένο μπορεί να κτιστεί με τη βοήθεια αξόνων. Να τονιστεί ότι είναι ορθότερο να τοποθετηθεί στεφάνη(θήκη),ώστε να προστατεύει το δόντι από πιθανό κάταγμα.

 

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας θεραπείας μπορεί να αποφευχθεί αν τηρούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας για έλεγχο δυο φορές το χρόνο. Έτσι όποιο πιθανό πρόβλημα προκύψει αντιμετωπίζεται έγκαιρα και ανώδυνα εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο κάποιο δόντι να χρειαστεί στο μέλλον ενδοδοντική θεραπεία.

 

Related Articles

Copyright © 2022