Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους φρονιμίτες.
Φρονιμίτες η σωφρονιστήρες είναι οι τρίτοι γομφίοι η τραπεζίτες, τα τελευταία δηλαδή δόντια που ανατέλλουν στο στόμα σε ηλικία 18-22ετων. Συνήθως είναι τέσσερις ένας στην πάνω γνάθο και ένας στην κάτω γνάθο σε κάθε πλευρά του στόματος, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε ορισμένους να λείπουν ένας η περισσότεροι φρονιμίτες. Λόγω έλλειψης χώρου στις γνάθους οι φρονιμίτες ενώ υπάρχουν δεν ανατέλλουν και ονομάζονται έγκλειστοι η ανατέλλουν μερικώς και ονομάζονται ημιέγκλειστοι.
Η εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο σε συνδυασμό με μια ειδική ακτινογραφία του στόματος που λέγεται πανοραμική ακτινογραφία θα μας δώσει απάντηση για την ύπαρξη η όχι των φρονιμιτών, την πιθανή θέση τους, καθώς και αν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα η υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν υποστεί την ταλαιπωρία της ανατολής των φρονιμιτών. Η ταλαιπωρία αυτή συνιστάται σε πόνο, οίδημα(πρήξιμο), αδυναμία διάνοιξης του στόματος, δυσκολία στην κατάποση και μια γενικότερη κακουχία η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα μας και μάλιστα σε σημαντικές για την ζωή μας περιόδους, όπως εισαγωγικές εξετάσεις σε πανεπιστήμιο, παραμονές γάμου, κατά την εγκυμοσύνη, σε διακοπές, κ.α.. Ουσιαστικά αυτή η φλεγμονή που δημιουργείται με όλα τα παραπάνω συμπτώματα αφορά τα ούλα τα οποία περιβάλλουν το φρονιμίτη και καμία φορά τον σκεπάζουν και οφείλεται σε μικρόβια τα οποία παραμένουν γύρω από το δόντι λόγω αδυναμίας εφαρμογής σωστής στοματικής υγιεινής. Επίσης οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν και αλλά προβλήματα όπως καταστροφή του μπροστινού από αυτούς δοντιού είτε από τερηδόνα είτε από περιοδοντική νοσο, καταστροφη του οστού της γναθου, συνωστισμο των δοντιών από έλλειψη χώρου κ.α.
Η σύγχρονη παγκόσμια τάση είναι πλέον η εξαγωγή αυτών των δοντιών προτού μας δημιουργήσουν προβληματα. Αυτο βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι έγκλειστοι φρονιμίτες θα πρέπει να εξάγονται. Ο οδοντίατρος του ασθενούς εξετάζοντας τόσο αυτόν όσο και την πανοραμική ακτινογραφία και συνεκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά της προληπτικής εξαγωγής θα συμβουλεύει κατάλληλα τον ασθενή.
Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι οι εξαγωγές φρονιμιτών αποτελούν πλέον πράξεις ρουτίνας, συνήθως γίνονται με τη γνωστή τοπική οδοντιατρική αναισθησία και στο ίδιο ραντεβού μπορούν να αφαιρεθούν ένας η και περισσότεροι φρονιμίτες. Με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή η μικρή αυτή ταλαιπωρία δεν διαρκεί περισσότερο από 4 έως 6 μέρες. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι όσο ποιο νέος είναι ο ασθενής τόσο ποιο εύκολα εξάγονται αυτά τα δοντια και η μετεγχειρητική περίοδος είναι ομαλότερη.