Συμβουλές για όμορφα και υγιή δόντια.

 

 

1. Το βούρτσισμα των δοντιών σας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μιας μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια ακολουθεί η χρήση κάποιας μεθόδου καθαρισμού των μεσοδοντίων διαστημάτων με το οδοντικό νήμα ή τα ειδικά βουρτσάκια. 

 

2. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα που σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος σας. Να θυμάστε πολλά από τα στοματικά διαλύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαρκή βάση.

 

3. Καφές,σόδα,όξινοι χυμοί και αναψυκτικά φροντίστε να τα πίνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν είναι δυνατό με καλαμάκι ώστε να μειώνεται η επαφή τους με τα δόντια.

 

4. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Στην περίπτωση που καταναλώσετε τέτοιες τροφές βουρτσίστε τα δόντια σας ή αν βρίσκεστε κάπου έξω ξεπλύνεται με άφθονο νερό.

 

5. Μασάτε,με μέτρο πάντα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Η μάσηση της τσίχλας δημιουργεί παραπάνω έκκριση σάλιου, το οποίο απομακρύνει τα υπολείμματα τροφής και την οδοντική μικροβιακή πλάκα.

 

6. Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, προκειμένου να προλάβετε μελλοντικά προβλήματα.

 

7. Μην περιμένετε κάποιο δόντι να πονέσει. Αν εμφανιστεί πόνος πολλές φορές υποδηλώνει φλεγμονή του νεύρου και μπορεί να χρειαστεί απονεύρωση.

 

8. Αν τα δόντια σας ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα ή κατά τη μάσηση είναι ενδεικτικό φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα).

 

9. Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα ή σε στιγμές έντασης την ημέρα, ζητήστε από τον οδοντίατρο σας να σας κατασκευάσει ειδικούς νάρθηκες προστασίας.

 

10. Αν φοράτε οδοντοστοιχίες, διατηρήστε τις καθαρές και καλύτερα να τις βγάζετε το βράδυ. Υπάρχουν ειδικά δισκία για τον καθαρισμό και την απολύμανση των οδοντοστοιχιών.

Copyright © 2022